Devizaperek - elsőfokú ítélet, autós ügy (Santander)

  1. 11. 12-én a PKKB elsőfokon elutasította a Santander nevű pénzintézet (mai nevén: Casper Consumer Finance Zrt.) keresetét egy autós deviza alapú kölcsön kapcsán.

Többször állt az ügy EU-s döntésekre várva és még a régi Pp. alapján indult. Mivel 1.000.000,-Ft alatt volt a pertárgyérték, így a kispertárgyértékű perek szigorúbb szabályai vonatkoztak rá, amik egyébként sokban hasonlítanak a hatályos Pp. szabályaira.

A tárgyalás előtti napon vettem elő az aktát 2020. év eleje óta (ugyanis azóta felfüggesztés alatt állt a per) és ekkor tudatosult bennem, hogy bizony a Santander engedményezte a követelését a Bátor Pénzügyi Zrt-re. Ez azt is jelentette, hogy a Santandernek immár nem lehet követelése az ügyfelemmel szemben, azaz nincs kereshetősége, ami miatt a keresetét el kell majd utasítani. Így is lett. A bíróság elsődlegesen a kereshetőség hiánya miatt utasította el a keresetet, de megemlítette azt is, hogy ha ez az ok nincs, akkor az árfolyamkockázati tájékoztatás miatt lenne érvénytelen a szerződés és lenne elutasítva a felperes keresete.

A döntés még nem jogerős, ám szerintem a másodfokú döntés is nekünk fog kedvezni.

Az elsőfokú ítélet: perbeli legitimci fkocka Santander PKKB 25P88046-2021-3.

Dátum: 2022.11.09. Szerző: Mészáros Ügyvédi Iroda
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk