A lakásból elköltöző házastárs joga a többlethasználati díjra

  1. 01. 08-án írtam egy jegyzetet e témában.

 

A jegyzet megtalálható a honlapunkon a hírekben ezen a linken:

/hirek/a-kozos-ingatlanbol-elkoltozo-hazastars-es-tulajdonostars-reszere-fizetendo-tobblethasznalati-dij-kerdese

 

Ma vettem kézhez az ügyben a másodfokú bíróság jogerős döntését, ami nekem adott igazat és megítélte a többlethasználati díjat. Ami érdekes és "többlet" információ a korábban hivatkozott jogszabályi rendelkezésekhez képest, az a bíróság indokolásának egy része:

"A következetes bírói gyakorlat szerint, ha a fél nem tud élni a Ptk. 141. § alapján az őt a közös tulajdonból megillető használat jogával természetben, akkor többlethasználati díj megilleti."Ennek több oka lehet, az ingatlan fizikai sajátossága, a bentlakó agresszív magatartása, de az is, ha ítélettel, vagy bírói egyezséggel úgy rendezik a használatot, hogy a tulajdonostárs nem jogosult arra.".

 

Ki kell hangsúlyozni, hogy a többlethasználati díj iránti igény teljesen más jogintézmény, mint a lakáshasználati jog ellenértékére való igény (ami hétköznapi nyelven a lakásból való lelépés díja, hogy a kiköltöző új életet tudjon kezdeni egy másik ingatlanban), illetve mint a használat iránti igény (ami pedig azt jelenti, hogy akarja-e az adott fél birtokolni és használni az ingatlant).

 

Fontos továbbá, hogy teljesen mindegy, hogy önként (egyezség hatására pl.) hagyja el az ingatlant a kiköltöző vagy sem, jár részére a többlethasználati díj, ha nem mondott le kifejezetten róla.

Dátum: 2022.11.09. Szerző: Mészáros Ügyvédi Iroda
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk